Competition mansard of the year

2017: Гала вечер 2017

 Четвъртото издание на архитектурния конкурс Животворна светлина 2017,  на тема “Съчетаване на българската архитектура с модерните тенденции”,  приключи с гала вечер за официално връчване на наградите. Конкурсът е изцяло само за архитектурни проекти, в които има вложени покривни прозорци, без значение дали са завършени, или не - може да бъдат реализирани, в процес на реализация или на идейно ниво. Целта на конкурса е да провокира и развие възможностите за усвояване и подобряване на комфорта в подпокривните помещения, както и осветяване през покрива и различен дизайн на пространствата в стандартните помещения.В конкурса тази година участваха 42 проекта, разделени в две категории – Фамилни къщи и Жилищни и обществени сгради. Проектите бяха изключително разнообразни и интересни и надминаха миналогодишните издания на конкурса, както и очакванията на организаторите ВЕЛУКС България.

В категория “Фамилни къщи” участваха над 20 проекта, като решенията са често класически за българската култура и традиции, но в редица от тези бъдещи и вече настоящи домове, изпъкват модернистични и новаторски идеи. В сложността на тази констелация, архитектите избраха повече светлина и свеж въздух през покрива, за да материализират визията си за по-добра среда на обитаване.

В категория „Жилищни и обществени сгради“ тази година са представени с нови за българската строителна действителност приложения на VELUX продукти – изцяло във фасада или в комбинация с вертикални прозорци. Смелостта, която е показана с тези решения е знак за доверието, което съществува в съвместната дейност.

При обществените, не-жилищни сгради, тази година разработките се отличават с мащаб и нестандартно формообразуване. Темите са впечатляващи: летище, регионален научен център, библиотека, религиозен храм, университет, младежки културен център, изложбена галерия и не на последно място – бирария със собствено производство.

Екипът от журито, който оценява проектите тази година се състои от: Главен асистент Доктор Архитект Ангел Мазников – преподавател в Архитектурен Факултет, Катедра Технология на архитектурата. Освен това той е и основател на дружество за проектиране и технически консултации Аринтех; Архитект Ангел Захариев, един от основателите на архитектурно бюро А и А Архитекти и ГРУПА ГРАД, група от млади български архитекти загрижени за развитието на българската архитектура  и градска среда; Главен Асистент Доктор Архитект Гергана Стефанова, преподавател в Нов Български Университет; Архитект Николай Николов и Инженер Стефан Петров основатели на ЕДО Дизайн Студио, победители в миналогодишното издание на конкурса „Животворна светлина“; Архитект Хенрик  Норландерн Смит, дипломиран архитект от ВЕЛУК Груп, възпитаник на  Архитектурна Школа в Орхус, Дания.

В категория Фамилни къщи два проекта събраха равен брой точки, затова има два печеливши проекта: 


Реставрация в Каварна, арх. Борислав Игнатов
 


Планинска къща, арх. Добромир Тренчев.
В категория Жилищни и обществени сгради
първо място се отреди на арх. Пламен Братков с 
проект Верде Бояна. 
 
Проектът, събрал най-много точки от журито, спечелил голямата награда в конкурса „Животворна светлина“ е в категория Жилищни и обществени сгради -

Регионален научен център 
на Националната Астрономическа Обсерватория Рожен

арх. Божидар Хинков, арх. Анета Славова, арх. Мартин Кръстев.


Благодарим на всички участници и честито на победителите!
Щастливи сме да споделим, че през 2018г. конкурсът ще порасне в интернационален
Следете страницата ни за повече информация
 
Екипът на VELUX България


Виж всички