Competition mansard of the year

2015: Победители от конкурса

16 декември 2015
 
ВЕЛУКС България обяви победителите от второто издание на конкурса за архитектурни проекти, демонстриращи възможностите при използването на покривни прозорци в България – „Животворна светлина“. Тазгодишната тема на конкурса отново беше „Съчетаване на българската архитектура със световните модерни тенденции“.
В конкурса взеха участие архитекти и архитектурни студиа от цялата страна, които се състезаваха в двете конкурсни категории: 1) Фамилна къща и 2) Други сгради – жилищна, обществена, офис, хотел и т.н.
 
 
В категория „Фамилна къща“ призовото място спечели проектът за Еднофамилна жилищна сграда в с. Чеканчево на арх. Десислава Кичашка-Крумова.
 
В категория „Други сгради“ бяха връчени две награди. Първа награда взе впечатляващият проект на Очна Болница в гр. Варна на арх. Жаклин Митова. В същата категория тази година за първи път ВЕЛУКС България присъди и почетна награда за творчески проект на арх. Мария Петрова и арх. Владимир Попов за проекта Бунгала в авиопарк Лесново.
 
Безспорно най-очакваната и оспорвана номинация бе за Голямата награда на конкурса. Тя отиде при Студио за архитектура и дизайн dontDIY, гр. София за проекта им House A01. Талантливите архитекти от dontDIY – Светослав Мичев, Стeфан Минков, Христо Станкушев и Антонина Илиева – са носители на множество национални и международни наг-ради от различни архитектурни форуми, а вече с гордост ще добавят в това число и престижната награда на ВЕЛУКС България от конкурса „Животворна светлина 2015“. Наградата включва посещение на сгради от Model Home 2020 – проект за устойчиви сгради на бъдещето, създаден и реализиран изцяло по идея на VELUX. 
 
 
Архитектурните проектите на 2015 г. бяха разгледани и оценявани от професионално жури в състав:
1. арх. Хенрик Норландер Смит, ръководител на отдел, подкрепящ VELUX компании по целия свят в различни архитектурни проекти с фокус върху идеята за устойчив начин на живот.
2. арх. Пламен Генчев, съоснователя на архитектурното и дизайнерско студио Вамос ООД, спечелил конкурса "Животворна светлина 2014"
3. арх. Мария Давчева – Съюз на Архитектите в България, Главен редактор на Списание Архитектура
 
В началото на 2015 г. победителят в миналогодишното първо издание на архитектурния конкурс арх. Пламен Генчев от дизайнерско студио Вамос ООД, гр. София посети сгради от проекта Model Home 2020 – Active House в Дания. Впечатлен от архитектурата и решенията, които дават продуктите и аксесоарите на компания VELUX, той даде специално интервю, което можете да прочете оттук: http://jivotvorna-svetlina.velux.bg/bg/news_more/golyamata-nagrada 
 

Очаквайте скоро още новини и интересна информация за победителите.

Честито!
Екипът на ВЕЛУКС България.Виж всички


Талантливите архитекти от dontDIY – Светослав Мичев, Стeфан Минков, Христо Станкушев и Антонина Илиева - победители в конкурса 2015 г.

Фамилна къща - House A01 - Голяма награда 2015 г.

Фамилна къща - House A01 - Голяма награда 2015 г.

Еднофамилна къща, с. Чеканчево - първа награда в категория Фамилни къщи 2015 г.

Очна болница, гр.Варна - първа награда в категория Други сгради 2015 г.

Очна болница, гр.Варна - първа награда в категория Други сгради 2015 г.

Бунгала в авиопарк Лесново - почетна награда за творчески проект 2015 г.