Competition mansard of the year

Церемония по награждаването, Животворна светлина 2018

За втора, поредна година, Животворна светлина приключи с официална церемония. Този път тя премина в празничната обстановка на хотел Арена ди Сердика. Сградата предостави вълнуваща среда за събитието. Гостите от България, Дания, Италия, Сърбия, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина бяха впечатлени от вплетените в общия обем на хотела архиелогически разкопки - прекрасен фон на разговори за архитектура.Всички проекти, участвали в надпреварата бяха представени на табла по няколкото нива в атриума на хотела.Церемонията беше водена от Владимир Владимиров, истински талант в говоренето пред публика. Владо е регионален мениджър и част от екипа на VELUX България повече от 10 години. Опитът и отношението му към проектанти и архитектурата като цяло се доказа още веднъж с блестящото аранжиране на случващото се на сцената.
Марко Сладойе, изпълнителен директор във VELUX, регион Централна и Източна Европа, откри церемонията с кратка реч и поздравления за локалната инициатива да се организира и проведе архитектурен конкурс за сгради с повече светлина и свеж въздух през покрива.Събитието имаше честта да приветства арх. Любомир Георгиев от ВИЗИЯ за София. Като тема, изключително любопитна за събралите се от Балканския полуостров архитекти, арх. Георгиев представи инициативата ВИЗИЯ за София, нейното актуалното развитие и резултати. "Проектът има амбицията да опише града, в който искаме да живеем и да подобри начина на градско планиране, като включи още в началото на процесите на взимане на решения всички хора и организации, които участват в създаването на общото бъдеще на София: общински власти, неправителствени организации, инвеститори, изследователи, експерти и граждани." 
През 2018-та година VELUX България с радост и ентусиазъм се включи в работата по ВИЗИЯта, чрез кооперация си в ИСУ 2018.

 
 

Ас. д-р арх. Анета Славова е главният организатор на ИСУ - Интердисциплинарен Студентски Уоркшоп още от самото стартиране на инициативата през 2015-та година. ИСУ предоставя динамични, алтернативни форми за надграждане базовото образование на студентите по архитектура, като работата е ориентирана към реалната практика и придобиване на повече умения, които да подготвят студентите от различни специалности за реализирането им в живота. През 2018 фокус на уоркшопа бе разработването на концепция за пространства за игра в кв. Надежда, гр. София, включително подпокривното пространство на съществуващата там детска градина, 115-то ОДЗ "Осми март"
 

Арх. Аднан Харамбашич от архитектурно студио SAAHA стартира самото връчване на награди с кратко представяне на конкурса и процеса на журиране. Той изтъкна обективните критерии, по които проектите биват оценявани:
- Ефективно разпределение на дневната светлина в сградата и помещенията
- Гледка към околността и свързване на заобикалящата среда със сградата
- Ефективно използване на пространството под покривните елементи в обема и интериора на сградата
- Дизайн и естетическо въздействие
- Визуализация и презентация
Първа награда в категория Еднофамилни къщи беше обявена и връчена от арх. Шербан Циганаш, член на журито от страната на Румъния.
Печелившият проект е Уикенд хижа, Гроцка, Сърбия с автори арх. Урош Максимович и арх. Марина Васич.  


 


Наградата в категория Жилищни и обществени сгради бе обявена от арх. Весна Милошевич, част от журито от страната на Сърбия.
Победител е проект Административна постройка в производствена база, Силистра, България на арх. Християн Александров.

Голямата награда за 2018-та година беше обявена и връчена от арх. Аднан Харамбашич, който беше част от журито от страна на Босна и Херцеговина.
Пътуване до Париж, участие в Healthy Buildings Day 2019, Daylight Symposium 2019 и 2000,- евро получават архитектите от МОДЕЛ АРТ с проект Къща Рилак, Алибунар, Сърбия

VELUX традиционно връчва специални награди за проекти от особено значение за компанията в смисъла на създаването на една по-добра среда за обитаване.
Тази година, всяка от участващите VELUX търговски представителства определи тези награди.

Управителят на VELUX Румъния, Ноеми Ритеа награди двама участници: Къща Боериу с автор арх. Стефан Влад и Детска градина в Апахида,  с автори S.C. PROGIS CONSULTING S.R.L.Управителят на VELUX Босна и Херцеговина, Санела Салибегович награди проекта Жилищна сграда, Тузла на ENTASIS архитекти.

Управителят на VELUX България, Николай Захариев награди проекта Вила Парк - Пловдив на RT CONSULT Architectural Company.
Последната специална награда, тази от VELUX Сърбия, бе обявена и връчена от арх. Мартин Пановски, член на журито от страна на Македония.
Наградата получи проектът Музей към мемориален комплекс, Цер планина на арх. Йована Милич Слимович.
Благодарим на всички участници и гости на събитието! 

Всички членовете на журито, с изключение само на арх. Филип Алексич от Черна Гора, който беше възпрепиятстван заради друг архитектурен форум, успяха да присъстват на награждаването!

Арх. Росица Браткова и арх. Пламен Братков, които бяха в журито от страна на България, този път бяха пощадени от излизането на сцената. Бихме искали специално да благодарим на тях и на всички членове на журито, че въпреки напрегнатия си делник, пребориха EXCEL таблицата с 57-те проекта и стотиците изпратени файлове за конкурса. 

Вярваме, че точно вие направихте този конкурс толкова специален!Вашият VELUX екип
P.S.: 
Всички снимки от събитието можете да разгледате във FACEBOOK страницата на конкурса, тук.
Тук можете да видите точките по членове на журито, както и общото класиране на всички проекти.


Виж всички