Competition mansard of the year

ИСТОРИЯ НА НАГРАДИТЕ
Първото издание на наградите за архитектурни проекти с използване на покривни прозорци се проведе през 2014 г. с темата “Съчетаване на българската архитектура с модерните тенденции”.

Анонсирани бяха три награди – една голяма за целия конкурс и по една за всяко от двете направления. Голямата награда е пътуване до Дания с посещение на сграда от проекта Model Home 2020 – инициатива на VELUX за разработване и реализиране на домовете на бъдещето.
44 участника със свойте проекти се конкурираха в две основни категории:
• Жилищни и обществени сгради
• Фамилни къщи

Журито, което разгледа детайлно всеки от проектите, беше в състав:
1. Арх. Хенрик Норландер Смит, ръководител на отдела, подкрепящ VELUX компании по целия свят в различни архитектурни проекти с фокус върху идеята за устойчив начин на живот.
2. Арх. Иво Панталеев, основател на Архитектурно-Дизайнерска Агенция ООД в София, водещ български архитект.
3. Николай Захариев, управител на ВЕЛУКС България ЕООД.


Голяма награда
Проектът на арх. Пламен Генчев се отличава с раздвижена архитектура и връзка с природата. Сградата е реализирана в подножието на Витоша, гр. София и представлява еднофамилна къща с уединен вътрешен двор, много зеленина и простор. Богатото остъкляване на помещенията, които гледат към вътрешния двор, гарантира на обитателите чувство за спокойствие и близост до природата. Към усещането за широта и свежест допринасят и множеството покривни прозорци, заложени в проекта на сградата. Те са жизнено важна част от цялостта на архитектурното решение, създават неповторим уют и разкриват гледка към непрекъснато променящата се природа навън. (Повече информация)


Категория Жилищни и обществени сгради
Обществената сграда, която привлече компетеното жури най-силно е Дом за възрастни хора, с. Ягодово, обл. Пловдив. В проекта на арх. Димова има изключителен синхрон между природните дадености и архитектурното решение. Вложените в обекта материали го доближават до изискванията за нискоенергийна сграда. Щедрата естествена светлина във вътрешността на Дома за възрастни хора е постигната чрез прилагането на покривни прозорци и светлинен тунел VELUХ, които пропускат безпрепятствено обилната тракийска топлина и светлина. (Повече информация)


Категория Фамилни къщи
Награденият проект е еднофамилна къща в с. Браниполе, Община Пловдив. Арх. Иван Щерев е имал за цел да създаде комфортна и уютна среда за живеене, която се усеща по всяко време на денонощието. Екстериорното решение изцяло подчертава характерния български стил. Подпокривното пространство предоставя неповторима атмосфера, както за почивка, така и за домашни занимания, а изобилният приток на естествена светлина гарантира доброто настроение на собствениците.
(Повече информация)Голямата награда

Категория " Жилищни и обществени сгради"

Категория " Фамилни къщи"